Operacija grudi

Prekrasne grudi nisu samo stvar veličine.
Operacijom grudi se stvara lijepši, proporcionalni oblik dojke pomoću tehnika prilagođenih rješavanju ženskih jedinstvenih potreba.

Iz perspektive kirurga, krajnji cilj operacije grudi je povećanje prirodnih proporcija pacijentice i stvaranje simetričnijeg estetski ugodnog profila dojki. Točan postupak je prilagođen ženinim individualnim potrebama.

ISPUNITE UPITNIK

Operacija grudi

Prekrasne grudi nisu samo stvar veličine. Operacijom grudi se stvara lijepši, proporcionalni oblik dojke pomoću tehnika prilagođenih rješavanju ženskih jedinstvenih potreba.

Zahvat povećanja grudi

Povećanje grudi je zahvat estetske kirurgije koji povećava veličinu grudi i poboljšava oblik dojke, obično kroz postavljanje silikonskih ili fizioloških implantata. Iz perspektive kirurga, krajnji cilj povećanja grudi je povećanje prirodnih proporcija pacijentice i stvaranje simetričnijeg, estetski ugodnog profila dojki. Točan postupak je prilagođen ženinim individualnim potrebama.

Nema “tipičnog” pacijenta za povećanje grudi, a žene se odlučuju za postupak iz više različitih razloga, a veće grudi su samo jedan od njih. Povećanje grudi je jedan od najučinkovitijih zahvata za ispravljanje vidljive asimetrije dojki, a implantati za grudi se upotrebljavaju u ispravljanju deformacije dojki. Drugi razlozi za povećanje grudi su:

 • vraćanje punine grudi izgubljene nakon trudnoće i dojenja
 • zadovoljniji izgled u kupaćem kostimu
 • postavljanje ravnoteže u proporcijama
 • poboljšavanje slike o sebi

 

Uobičajeno pitanje koje pacijentice imaju prije povećanja grudi je: “Kako će izgledati ožiljci?” Dr. Milenović koristiti kiruršku tehniku ​​koja postavlja rezove povećanja dojke tako da su rezultirajući ožiljci dobro skriveni i neprimjetni, pa čak i pacijentu. Ovisno o Vašoj anatomiji i željenom ishodu, dr. Milenović će koristiti jednu od sljedećih tehnika rezanja za postavljanje implantata u grudi:

 • Inframammary – uključuje kratki rez u prsima ispod dojke. Ostavlja tanak ožiljak koji se lako prikrije unutar nabora dojke. Prednosti takvog tipa reza uključuju širu pristupnu točku, čime kirurg postavlja silikonske implantate s preciznošću.
 • Peri-areolar – rez se vrši oko vanjskog ruba areole, tako da se nastali ožiljak nalazi unutar ovog prirodnog prijelaza.
 • Trans-aksilarni – uključuje mali rez iz pazuha kroz koji će kirurg postaviti implantat dojke pomoću specijalizirane kamere i instrumenata kako bi se osiguralo optimalno postavljanje. To ostavlja mali ožiljak unutar pazuha, ali postiže povećanje grudi bez ožiljaka na samoj dojci.
 • Transumbilikalni – ova tehnika uključuje rez odmah iznad trbušnog gumba. Svaki implantat grudi je umetnut kroz ovaj rez i zatim provučen do dojke. Prednosti transumbilikalne tehnike uključuje jedan ožiljak bez ožiljka na samoj dojci.

Nakon zahvata povećanja grudi

Možda ćete se osjećati bolno u prvom tjednu i morat ćete ograničiti naporne vježbe na 2-4 tjedna. Nosit ćete sportski grudnjak tijekom određenog vremenskog perioda nakon povećanja grudi. Važno je slijediti upute kirurga kako biste se optimalno liječili. Ako su implantati postavljeni djelomično ispod prsnog mišića, u većini slučajeva poželjna metoda, na početku Vaše grudi mogu izgledati kao da se nalaze na prsima. To je normalno, a Vaši implantati će se smjestiti u optimalni položaj tijekom narednih nekoliko tjedana, a konačni rezultat vidjet ćete nakon nekoliko mjeseci.

Nakon zahvata povećanja grudi imajte na umu:

 • Sigurno je ići na mamografiju s implantatom u grudima, stoga pazite da redovito pregledavate grudi.
 • Za silikonske implantate pacijenticama se preporučava periodično praćenje (putem mamografije, ultrazvuka ili MRI) kako bi se prikazale rupture, koje su rijetke.
 • Buduće trudnoće ili fluktuacije tjelesne težine mogu utjecati na Vaše rezultate, a sekundarna operacija može biti potrebna za ispravljanje svih promjena koje su se s vremenom dogodile.
 • Ništa ne može zaustaviti normalni proces starenja; tijekom vremena, tkivo dojke će se promijeniti. Nepotrebni pregib možete spriječiti nošenjem grudnjaka s odgovarajućom podrškom.

 

Povećanje dojki je sigurna operacija s dugotrajnim rezultatima, a velikom broju pacijentica je iznimno drago što su se odlučile na ovu vrstu zahvata.

 • Pacijentice se često vraćaju na posao unutar 1. tjedna nakon operacije.
 • Implantati grudi dolaze u 100 oblika i veličina kako bi odgovarali gotovo svim potrebama pacijentica.
 • 200cc volumena implantata grudi = otprilike jedna šalica
 • Povećanjem dojki poboljšava se simetrija, oblik i udio grudi.

Zahvat podizanja grudi

Podizanje grudi vraća čvršći i estetski ugodniji oblik na progibu grudi. Uklanjanjem prekomjerne, rastegnute kože, preoblikovanjem tkiva dojke i podizanjem bradavice i areole u viši položaj, stvara se mladenačka kontura dojke. Proširene, velike areole također se mogu smanjiti tijekom operacije podizanja dojke, stvarajući ukupni bolji, proporcionalni, prirodni izgled dojke.

Uobičajeni razlozi zbog kojih žene odabiru operaciju grudi:

 • Vraćanje boljeg oblika dojke nakon trudnoće i dojenja. Trudnoća može donijeti neke neželjene promjene na grudima, često ih ostavlja rastegnute. Podizanje grudi, s ili bez implantata, pomaže u vraćanju estetski ugodnog izgleda.
 • Poboljšanje konture dojke nakon značajnog gubitka težine. Gubitak težine često znači gubitak volumena dojke. Podizanje grudi vraća mladenački oblik dojke uklanjanjem viška kože.

 

Kada razmišljati o podizanju grudi?

 • Čini li se da su bradavice usmjerene prema dolje? Kako se koža u podnožju dojke proteže i počinje padati, težina tkiva dojke povlači bradavicu prema dolje. Podizanje grudi će premjestiti tkivo dojke tako da su bradavice okrenute prema naprijed.
 • Je li bradavica/areola smještena ispod nabora dojke? Kirurzi često traže procjenu pacijentice: položaj bradavice/areole u odnosu na inframamarni naboj ili nabiranje ispod dojke. Pokušajte ovaj test: gurnite običan list papira ispod dojke (bez grudnjaka). Kada se gledate u ogledalo, primjetite jesu li bradavice ispod gornjeg ruba papira? Ako je tako, ovo je dobar pokazatelj za zahvat podizanja grudi.
 • Jeste li zadovoljni veličinom grudi kada nosite grudnjak? Samo podizanje grudi neće značajno promijeniti veličinu grudi. Pomoći će da Vam grudi izgledaju punije, zaokružene i bolje u grudnjaku, ali ako biste željeli da vaše grudi budu veće ili manje, podizanje grudi u kombinaciji s povećanjem ili smanjenjem dojke je prava opcija za Vas.
 • Jesu li moje grudi asimetrične ili neuobičajeno oblikovane? Budući da operacija podizanja grudi oblikuje tkivo dojke ovaj zahvat je vrlo učinkovit u poboljšanju simetrije dojke.

Nakon zahvata podizanja grudi

Operacija podizanja grudi traje oko 1-2 sata, ovisno o opsegu operacije. Ubrzo nakon operacije moći ćete se vratiti kući da biste nastavili oporavak. Dojke će biti povezane ili postavljene u kirurški grudnjak. Većina pacijentica doživljava bol i otekline nakon operacije grudi. Dr. Milenović će propisati lijekove protiv bolova. Moći ćete ustajati i hodati po kući isti dan nakon operacije, ali si olakšajte prvih nekoliko dana. Također, očekujte spavanje na leđima prvih nekoliko ili više tjedana nakon operacije. Ako inače spavate na strani ili na trbuhu stavite dodatne jastuke kako biste spriječili okretanje. Mnoge pacijentice se vraćaju na posao u prvom tjednu nakon operacije grudi, ovisno o prirodi njihovih radnih mjesta, mogu nastavljati većinu dnevnih aktivnosti nakon tjedan dana. Morat ćete ograničiti vježbu, osim hodanja, za prvih 2-6 tjedana nakon podizanja grudi, a dr. Milenović će Vam pružiti detaljne upute o tome kada je sigurno nastaviti svaku aktivnost. Tijekom prvih nekoliko mjeseci nakon podizanja grudi postupno će se smanjivati bol i oticanja.

Dojke će i dalje prolaziti prirodne promjene zbog procesa starenja. Međutim, važno je shvatiti da određeni životni događaji, kao što je buduća trudnoća ili promjene u težini mogu negativno utjecati na Vaše rezultate. Ako planirate imati više djece ili želite izgubiti težinu najbolje je to napraviti prije podizanja grudi.

 • Podizanje dojke može se kombinirati s povećanjem ili smanjenjem kako bi se postigla željena veličina i oblik dojke.
 • Čvršće i podignute dojke omogućuju udobnije nošenje grudnjaka.
 • Većina pacijentica se vraća na stalni posao unutar tjedan dana nakon operacije.
 • Ožiljci se nalaze ispod bradavice/areole.

Zahvat smanjenja grudi

Imati lijepe grudi ne znači uvijek imati velike grudi. Sve je u obliku i udjelu, a zahvatom smanjenja grudi prilagođenog jedinstvenim potrebama pacijentice može se vratiti proporcionalnost i izgled grudi.

Smanjenje grudi je operacija estetske kirurgije kojom se smanjuje veličina i težina velikih i teških grudi te pomaže stvoriti estetski ugodnu konturu dojke u odnosu na tijelo pacijentice. Uklanjanjem viška tkiva dojke, masnoće i pregiba, rastegnute kože kirurg ne samo da može učiniti grudi manjima, lakšima i čvršćima nego i poboljšati simetričnost grudi i eliminirati pregib. Dok mnoge pacijentice odabiru redukciju dojke kako bi se ublažili tjelesni simptomi kao što su bol u leđima, vratu, ramenima ili nelagodu tijekom vježbanja, estetske prednosti smanjenja grudi su:

 • Grudi će biti podignute i učvršćene.
 • Grudnjak će se udobnije i atraktivnije uklopiti.
 • S boljim razmjernim grudima, ukupna silueta bit će uravnoteženija i privlačnija.
 • Velike bradavice mogu se smanjiti tijekom istog postupka, pomažući Vam da izgledate bolje s odjećom i bez odjeće.
 • Kupaći kostimi, sportski grudnjaci i odjeća će ljepše pristajati, osjećat ćete se bolje.

Kirurg će koristiti jednu od nekoliko različitih kirurških tehnika pri obavljanju redukcije grudi; koju tehniku će kirurg koristiti ovisi o postojećoj anatomiji dojke pacijentice, vrsti i količini tkiva koju treba ukloniti te željenom ishodu.

Liposukcija za smanjenje grudi

U određenim slučajevima, smanjenje grudi može se izvoditi samo liposukcijom. Prednosti liposukcije za smanjenje grudi su kraći, manje invazivni postupak, praktički nemjerljivi ožiljci na dojci i trajni rezultati. Međutim, ova će tehnika postići optimalne rezultate samo kod nekih pacijentica. Najbolji kandidati su oni koji trebaju ili žele blago do umjereno smanjenje veličine dojke, imaju dobru elastičnost kože i  čija je prekomjerna veličina grudi uglavnom posljedica viška masnog tkiva.

Vertikalno ili “Lollipop” smanjenje grudi

Pacijentice koje trebaju umjereno smanjenje veličine grudi dobri su kandidati za vertikalno smanjenje grudi. To uključuje dvije rezne stranice: jedna je oko ruba areole, a drugi rez djeluje vertikalno od dna areole do inframamarnog nabora, ili nabora ispod dojke. Ovaj uzorak ukliještenja omogućuje uklanjanje viška masnoće, tkiva kože i dojke, preoblikovanje nove manje dojke iznutra i podizanje dojke u mladenački položaj.

Inverzno-T ili “Anchor” smanjenje grudi

Smanjenje grudi obrnutim-T sastoji se od 3 reza: jedan oko ruba areole, jedan okomito od areole do grudi, a jedan ispod dojke. Budući da ova tehnika dopušta maksimalni stupanj uklanjanja i preoblikovanja tkiva, kirurzi obično koriste ovaj pristup ako pacijentica treba značajnije smanjenje veličine grudi i/ili ima znatan pregib ili asimetriju. Ožiljci koji proizlaze iz obrnutog T-a ili sidrenog smanjenja grudi slični su onima iz vertikalne redukcije, uz jedan dodatni, tanki ožiljak niz nabore ispod dojke. Uz pravilnu njegu, ožiljci znatno izbljeđuju tijekom prve godine ili nakon kirurškog zahvata i lako se skrivaju odjećom, čak i u bikiniju.

Nakon zahvata smanjenja grudi

Nakon izrade rezova pomoću jedne od gore opisanih tehnika uklanja se višak tkiva dojki, masnoće i kože, pomičući bradavice/areole na viši položaj. Preostalo tkivo dojke i koža će se preoblikovati i zatvoriti otopljivim šavovima. Areole se mogu smanjiti na proporcionalnu veličinu tijekom zahvata. Nakon kratkog vremena, u nadziranom oporavku, moći ćete ići kući istog dana kako biste nastavili oporavak. Prsa će ti biti povezana, a nakon toga ćete nositi kirurški grudnjak. Očekujte znatnu bol u prvih nekoliko dana nakon zahvata, a kirurg će propisati lijekove protiv bolova. Lagano stavljanje leda na vrh zavoja pomoći će u ublažavanju nelagode. Količina vremena koja je potrebna za oporavak ovisi Vašoj prirodnoj stopi iscjeljivanja, kao i o opsegu operacije. Moći ćete ustati i prošetati istog dana operacije, iako biste trebali imati pouzdanu odraslu osobu tijekom prvih 24 sata. Iako Vam je možda dopušteno tuširanje nekoliko dana nakon operacije, vjerojatno će Vam trebati pomoć pri oblačenju, budući da u početku nećete moći puno micati prsima i ramenima. Većina pacijentica se osjeća spremnim za vožnju i povratak na stalni posao u roku od jednog tjedna, nakon što više ne uzimaju lijekove na recept.

Zbog toga što ublažava tjelesnu i emocionalnu nelagodu i poboljšava izgled pacijenta, smanjenje dojki može biti jedna od najraznovrsnijih zahvata estetske kirurgije. Pacijentice primjećuju povećanje samopouzdanja, kao i obnovljeni osjećaj slobode u nošenju odjeće koju žele nositi i sudjeluju u tjelesnim aktivnostima koje su prethodno izbjegavale. Dok mnoge pacijentice imaju neposredno olakšanje od bolova u leđima i ramenima nakon smanjenja dojki, važno je shvatiti da će trebati neko vrijeme da se konačni rezultati uspostave. Oticanje, bol i trnci su tipični nakon smanjenja dojki, tako da Vaše nove, manje grudi mogu izgledati malo veće nego što ste očekivali dok je prisutno početno oticanje. Pored toga, grudi se često liječe različitom brzinom pa ćete primijetiti asimetriju tijekom prvih nekoliko mjeseci oporavka. Nakon otprilike 2-3 mjeseca, konačni rezultati bit će više ili manje na mjestu i s povjerenjem možete kupovati nove grudnjake.

Naručite se na besplatne konzultacije kod dr. Milenovića u Poliklinici Kustec i prepustite mu svoju ljepotu na slijedećih 15-20 godina. Pravilo u estetici je s najmanje napraviti najviše. Adute trebamo čuvati za vrijeme kada će nam jako trebati. Što pacijent prije dođe na konzultacije, otvori osobni karton te napravimo plan i algoritam djelovanja, neće se raditi zahvati koji su “na popustu” već ćemo od početka brinuti za Vašu ljepotu. High level of thinking u estetskoj kirurgiji je sa što manje zahvata, uz redovne besplatne personalizirane konzultacije, brinuti o Vašoj ljepoti. Ako je netko lijep onda ga treba njegovati. I nemojte misliti da negdje kasnite.

Saznajte više

Saznajte sve prije operacije grudi!

Prekrasne grudi nisu samo stvar veličine. Operacijom grudi se stvara lijepši, proporcionalni oblik dojke pomoću tehnika prilagođenih rješavanju ženskih jedinstvenih potreba.

Ako niste sigurni jeste li Vi pravi kandidat za ovaj zahvat, ispunite naš kratak upitnik na temelju kojeg ćete dobiti odgovor liječnika specijaliste.