Strah od zubara

Strah od zubara

By: | Tags: | Comments: 0 | studeni 13th, 2015

ZUBAR ZAGREB

Bojiš se zubara? Pa… nisi jedini! Pregled kod stomatologa sigurno nije ugodan sastanak. Nitko ne voli sjediti otvorenih ustiju satima na neudobnoj stolici, ali opet, čak i ako s nelagodom s vremena na vrijeme trebamo mu se obratiti za liječenje i savjete.

Čini se, međutim, da se ovaj strah zna često pretvoriti u pravu noćnu moru. Posjeta zubaru postaje nepremostiva prepreka, a sama pomisao na pregled izaziva psihosomatske reakcije kao što su napadi panike, znojenje, drhtanje i gušenje.

Odontofobija naziv je bolesti koja pogađa oko 20% stanovništva, te je postala toliko uobičajena da je nedavno priznata od strane Svjetske zdravstvene organizacije.

Strah od zubara u većini slučajeva počinje već od traumatskih iskustava u djetinjstvu ili u pubertetu, a može se razviti u pravu fobiju u slučaju da pacijent ne prijeđe preko psihološkog straha. Kod ljudi koji pate od odontofobije panika nastupa na sam zvuk brušenja ili na tipični miris koji se osjeća pri ulasku u stomatološku ordinaciju.

Suočavanje s pacijentima koji pate od odontofobije nije lako ni za zubara. Zbog straha i uznemirenosti pacijent mu ne pomaže u zahvatu koji obavlja, produljujući i vrijeme samog zahvata.

Pacijenti koji pate od odontofobije često pokušavaju odgoditi termin kod zubara pogoršavajući na taj način situaciju koja ne rijetko dovodi do ozbiljnih dentalnih problema.

Iz tog razloga želimo naglasiti važnost redovitih pregleda i pravilne svakodnevne oralne higijene kako bi se spriječile katastrofalne i bolne situacije.

Kako bi zadovoljila potrebe pacijenata, moderna je stomatologija razvila najbolju tehniku pomoću koje se izbjegava bilo kakva bol za pacijenta. Tehnike kao što su lokalna anestezija i svjesna sedacija pomažu pacijentima da se maksimalno opuste i da zaborave na činjenicu da sjede na zubarskoj stolici.

Vrlo često nije lako obratiti se stomatologu… Ali savršen osmijeh odužit će vam se za sav trud!