Trudnoća, čokolada i zubi

By: | Tags: | Comments: 0 | prosinac 1st, 2015

stomatoloska-poliklinika

Ako je ženama svaki trenutak dobar za čokoladu i slatkiše, kako odoljeti tom poroku tijekom trudnoće? Udovoljiti željama trudnica neizbježna je zadaća.

Jako je bitno ne zanemariti želje mladih mama koje proživljaju osjetljiv period zbog divljanja hormona, no isto tako treba paziti i na zdravlje zubi. Općepoznato je da su zubi i zubno meso tijekom trudnoće podložniji riziku. Toliko da su naše bake znale reći “svako dijete zub manje”. No, to je ipak bio period kada su stomatološka liječenja bila luksuz koji su si rijetki mogli priuštiti a ni prehrana nije bila tako kompleksna i raznovrsna. Danas se mlade mame, na sreću, mogu pohvaliti prekrasnim osmjehom bez pretjeranog odricanja od slatkog.

Tijekom tih 9 mjeseci može doći do upala zubnog mesa, osjetljivosti zubi i naticanja sluznice i zubnog mesa koje postaje tamnije i podložnije krvarenju. Sve ovo događa se zbog dva posebna hormona, estradiola i progesterona koji tijekom trudnoće ugrožavaju zdravlje zubi i usta zbog svog pojačanog lučenja. Ako svemu ovome dodamo i želju za slatkim… nek’ se spasi tko može!

Prije planiranja trudnoće bilo bi dobro napraviti detaljan stomatološki pregled, čišćenje kamenca i pregledati da li postoje upalni procesi. U slučaju da postoje trebalo bi odmah reagirati sa liječenjem i na taj način spriječiti bol koja bi mogla nastati tijekom trudnoće.

Zato savjetujemo buduće mame da slobodno uživaju u čokoladi ali uvijek s četkicom u blizini.