Operacija nosa - Rinoplastika

Nos, smješten naprijed i na sredini, pruža temelj za osjećaj estetske ravnoteže. Uz pomoć zahvata rinoplastike nos se može preoblikovati i profiniti kako bi se poboljšala prirodna ljepota pacijenta.

Za pacijente bilo koje dobi, važno je imati realna očekivanja. Rinoplastika pomaže u poboljšanju postojećeg nosa, ali ne može pružiti "savršenstvo" niti Vam može pružiti nos neke druge osobe.

ISPUNITE UPITNIK

Rinoplastika

Na atraktivnom licu sve ovisi o ravnoteži. Nos, smješten naprijed i na sredini, pruža temelj za osjećaj estetske ravnoteže. Uz pomoć zahvata rinoplastike i estetskog kirurga, nos se može preoblikovati i profiniti kako bi se poboljšala prirodna ljepota pacijenta.

Operacija nosa ili rinoplastika

Rinoplastika je operacija preoblikovanja nosa i poboljšanja njegove funkcije. Ona može biti iz medicinskih razloga, kao što je ispravljanje problema s disanjem vezanim za nos ili ispravljanja zagušenja uzrokovanog traumama ili poremećajima rađanja što može učiniti nos većim ili manjim; poboljšava oblik, veličinu i simetriju nosa, dovodeći ga u bolju proporciju s ostatkom lica.

Zahvat rinoplastike

Tijekom rinoplastike, kirurg čini rezove za pristup kostima i hrskavicama koje podupiru nos. Rezovi su obično napravljeni unutar nosa tako da su nakon operacije nevidljivi. Ovisno o željenom rezultatu, može se ukloniti neka kost i hrskavica ili dodati tkivo (bilo iz drugog dijela tijela ili pomoću sintetičkog punila). Nakon što je kirurg preuredio i preoblikovao kost i hrskavicu, koža i tkivo koji se nalaze preko strukture nosa su crveni.

Moguće promjene na nosu koje kirurg može učiniti rinoplastikom uključuju:

  • promjena veličine
  • promjena kuta
  • izravnavanje mosta
  • preoblikovanje vrha
  • suženje nosnica

 

Ako idete na zahvat rinoplastike radi poboljšanja izgleda, a ne Vašeg zdravlja, trebate pričekati dok Vaša nosna kost ne naraste. Fizički, nos mora biti potpuno razvijen – obično oko 14 godina za djevojčice i 16 godina za dječake. Mlađi pacijenti također trebaju pokazati emocionalnu zrelost i razumijevanje procesa estetske kirurgije.

Imajte na umu da nema savršenog nosa. Za pacijente bilo koje dobi, važno je imati realna očekivanja. Rinoplastika Vam može pomoći da poboljšate postojeći nos, ali ne može pružiti “savršenstvo” niti vam može pružiti nos neke druge osobe. Dr. Milenović će Vam na besplatnom konzultacijskom pregledu objasniti što je moguće i pomoći Vam u postizanju nosa koji izgleda prirodno sa svojim jedinstvenim značajkama.

Operacija nosa vrlo je individualna, a točne tehnike koje će kirurg koristiti tijekom operacije izgledat će malo drugačije, ovisno o pacijentovoj anatomiji i željenim promjenama. Općenito, tehnike kirurga će se podvrgnuti jednom od sljedećih pristupa.

Otvorena rinoplastika

Za “otvorenu” rinoplastiku dovoljan je mali rez ispod nosa, između nosnica. Taj pristup omogućava kirurgu potpuni pristup nazalnim strukturama gdje može oblikovati nos u željeni oblik. Postoperativni ožiljci dobro su skriveni u prirodnim konturama nosa tako da su što je moguće neprimjetniji.

Zatvorena rinoplastika

Za “zatvorenu” rinoplastiku, rezovi su napravljeni unutar nosnice. Ovaj pristup se najčešće koristi za pacijente koji trebaju manje prilagodbe u nosnoj strukturi kako bi postigli željena poboljšanja. Prednost zatvorene rinoplastike je u nevidljivim ožiljcima nakon operacije; međutim, ovaj pristup možda neće biti prikladan za opsežnije postupke rinoplastike.

Tiplastina

Tiplastina se odnosi na područje preoblikovanja, umjesto na tehnike rezanja. Uključuje preoblikovanje samo nosa, bez utjecaja na druge nosne strukture.

Nakon zahvata rinoplastike

Nakon zahvata nos se stavlja u udlagu. To pomaže u podršci novoobnovljenog nosa i zaštiti od slučajnog kontakta te se obično uklanja u prvom tjednu nakon zahvata. Dr. Milenović će propisati lijekove protiv bolova kako bi se smanjila nelagoda tijekom početnog oporavka. Nos nakon operativnog zahvata obično ne boli.

U prvih 1-2 tjedna, mnogi pacijenti imaju modrice i otekline. Isprva, nećete vidjeti poboljšanja nakon operacije. Ali nemojte se brinuti, većina modrica i oteklina će se smanjiti nakon prvih 10-14 dana. Većina pacijenata se osjeća spremno za povratak na posao ili školu nakon 1 ili 2 tjedna, ovisno o potrebnoj razini aktivnosti. Obično nakon 3 tjedna, većina normalnih aktivnosti može se nastaviti. Međutim, ograničite aktivnosti prema uputama kirurga i nemojte se baviti napornim radnjama.

Rezultati operacije rinoplastike su trajni. To znači da će Vaš novi nos biti s Vama cijeli život.

Naručite se na besplatne konzultacije kod dr. Milenovića u Poliklinici Kustec i prepustite mu svoju ljepotu na sljedećih 15-20 godina. Pravilo u estetici je s najmanje napraviti najviše. Adute trebamo čuvati za vrijeme kad će nam jako trebati. Što pacijent prije dođe na konzultacije, otvori osobni karton te napravimo plan i algoritam djelovanja, neće se raditi zahvati koji su “na popustu” već ćemo od početka brinuti za Vašu ljepotu. High level of thinking u estetskoj kirurgiji je sa što manje zahvata, uz redovne besplatne personalizirane konzultacije, brinuti o Vašoj ljepoti. Ako je netko lijep onda ga treba njegovati. I nemojte misliti da negdje kasnite.

Saznajte više

Saznajte kakvo preoblikovanje nosa je najbolje za Vas!

Na atraktivnom licu je sve o ravnoteži. Nos, smješten naprijed i na sredini, pruža temelj za osjećaj estetske ravnoteže. Uz pomoć zahvata rinoplastike i estetskog kirurga, nos se može preoblikovati i profiniti kako bi se poboljšala prirodna ljepota pacijenta.

Ako niste sigurni jeste li Vi pravi kandidat za ovaj zahvat, ispunite naš kratak upitnik na temelju kojeg ćete dobiti odgovor liječnika specijaliste.