Uklanjanje madeža i kožnih promjena

Koža i potkožno tkivo podložni su tijekom života, nastanku tvorbi različite veličine i karakteristika.

Uglavnom su to madeži, bradavice, fibromi, ateromi, hemangiomi, kondilomi, kožni tumori (najčešće se radi o dobroćudnim promjenama ili promjenama niskog stupnja malignosti). Liječenje ovisi o njihovim karakteristikama. Neki se odstranjuju iz estetskih razloga, osobito ako su na licu, dok drugi predstavljaju takvu skupinu tumora kod kojih je potrebno kirurško odstranjivanje pravilno i u potpunosti kako se ne bih opet pojavili. Kožne promjene potrebno je u cijelosti odstraniti a potom učiniti patohistološku dijagnostiku odstranjenog tkiva.

Odstranjivanje radiofrekvencijom (laserom) vrlo je elegantno, posve atraumatski – omogućuje izuzetnu preciznost, značajno smanjuje oštećenje okolnog tkiva, koagulira ga tako da nije potrebno šivati ranu, te omogućuje normalnu toaletu i higijenu i šminkanje.

Neke od kožnih promjena koje se najčešće odstranjuju su:
– Madeži su hiperpigmentirane izrasline različitog oblika, obično široke baze te se često pojavljuju kao male, tamno-smeđe mrlje, a uzrokovani su nakupinom pigmentiranih stanica.
– Fibromi su vezivne dobroćudne izrasline na koži koje su prema definiciji zapravo benigni tumori vezivnog tkiva. Na koži izgledaju kao maleni mekani čvorići veličine od nekoliko mm pa do centimetra u promjeru.
– Ateromi su proširene žlijezde lojnice, obično začepljenih izvodnih kanalića.
– Lipomi su izrasline formirane od inkapsuliranog masnog tkiva.
– Bradavice su virusne, obično multiple izrasline, često se lako i brzo šire na okolno područje, što je potencirano vlažnošću kože.

Pošaljite svoj upit