Faze ugradnje implantata

Faze ugradnje implantata

Faze ugradnje implantata su dijagnostička faza, kirurška faza, oseointegracija (srastanje s kosti) te završna faza ugradnje.

U dijagnostičkoj fazi stručnjak za implantologiju obaviti će radiološki pregled pomoću zubnog RTG-a ili CT slike zuba, uz klinički pregled kako bi se procijenilo jesu li morfološki uvjeti i struktura kosti pogodni za ugradnju implantata.

U kirurškoj se fazi ugrađuje implantat u kost. Operacija traje u prosjeku od 10 do 15 minuta i izvodi se pod lokalnom anestezijom te pod sterilnim uvjetima. Nakon odabira najprikladnijeg implantata otvara se zubno meso i učvršćuje se zubni implantat u kost. Zatim se šavom zatvara zubno meso i u potpunosti se pokriva kako bi se izbjegle infekcije. Postupak ugradnje implantata je bezbolan proces i ne zadaje nikakve posebne neugodnosti pacijentu.Implantologija - ugradnja zubnih implantata

 

Oseointegracija je potrebna radi zaraštanja kako bi se zubni implantat integrirao u kost. Vrijeme potrebno za oseointegraciju će odrediti stomatolog, a ono u pravilu iznosi za donju čeljust od 2 do 3 mjeseca. Za gornju čeljust uobičajeno je 6 do 8 mjeseci. Vrijeme potrebno za oseointegraciju ovisi o kompleksnosti i tipu zahvata te stanju pacijentove kosti.

Protetska faza (završna faza) radi se nakon završene oseointegracije zubnog implantata, odnosno kada je kost dovoljno čvrsto obuhvatila implantat. Prilikom dolaska na protetski dio radova pacijentu se u otvara zubno meso te se uklanja kapica koja je štitila implantat tijekom oseointegracije i pristupa se postavljanju suprastrukture. Na tako postavljenu suprastrukturu postavlja se keramička krunica, proteza ili most.

Pošaljite svoj upit