Ispuni

Ispuni

Ispuni su tehnika konzervativne stomatologije koji imaju za cilj popunjavanje udubina koje su se stvorile zbog djelovanja karijesa, obnavljanjem strukture i morfologije zuba. Karijes se danas smatra najraširenijom infektivnom bolesti kod čovjeka, a terapija ispunom vjerojatno je najčešći zahvat koji se radi u stomatološkoj ordinaciji. Otkrije li se karijes na vrijeme, tada nakon što ga očistimo i pri tome maksimalno očuvamo zdravo zubno tkivo, na njegovo mjesto dolazi kompozitni ispun odnosno “bijela plomba”. Čišćenje zuba od karijesa neizbježno dovodi do stvaranja udubine na kojoj će stomatolog djelovati. Kako bi se taj tretman obavio koristi se metoda plombiranja odnosno popunjavanja i modeliranja onog praznog dijela zuba s raznim materijalima za stvaranje plombe.

 

Konzervativna stomatologija: prije i poslije

 

Karijes je zadnji stadij složenog i dugotrajnog procesa koji nastaje međudjelovanjem brojnih čimbenika, a među njima su najvažniji oralna higijena, prehrana i vrijeme.
U najranijim fazama karijes izgleda kao kredasto bijela zamućena mrlja koja je posljedica gubitka minerala iz cakline a kada prođe kroz cijelu debljinu cakline i dospije do dentina, napredovanje karijesa se ubrza jer je dentin slabije mineraliziran od cakline i manje otporan na djelovanje kiseline. Teško je uočljiv karijes ispod dodirnih točaka susjednih zubi koji se često otkrije tek u uznapredovaloj fazi te su za dijagnostiku karijesa na ovim mjestima posebno korisne rendgenske slike. Početni karijes koji je ograničen na caklinu ne boli, a bol se javlja tek kada karijes prodre u dentin, odnosno kada je oštećenje zuba već relativno veliko te se javlja bol na toplo, hladno i slatko.