Unutrašnjost zubi

Svaki zub ima svoje ime

By: | Tags: | Comments: 0 | srpanj 15th, 2016

Unutrašnjost zubi

Svaki ima svoju ulogu pa samim time svaki i zaslužuje svoje ime. Timskim rade obavljaju svoj posao, a na nama je da ih redovnom higijenom zadržimo na okupu. Ali kako se svaki od njih zove?

 

Sjekutići

To su prvi zubi na udaru i oni su naša slika i prilika. Sjekutića je ukupno 8, tj. 4 u svakoj čeljusti. Spadaju u istu skupinu jer su sačinjeni od jednog korijena, ali se razlikuju po izgledu. Gornji centralni sjekutići veličinom su najveći te se zbog toga i ističu. Karakterizira ih lukasti oblik koji im omogućava sjeckanje hrane po čemu su i dobili ime. Uz svoju primarnu funkciju, naspram svih ostalih zuba, sjekutići su najvažniji kod govora i izgovaranja riječi te u konačnici kada uzmemo u obzir njihovu poziciju, očita je i estetska važnost.

 

Očnjaci

ZubaloIako stvaraju luk u kojem čeljust skreće te se nastavlja na kutne zube, očnjaci spadaju u skupinu prednjih zubiju koju čine zajedno sa sjekutićima. U svakoj čeljusti ih je po dva, što je u konačnici 4 zuba. Boja im je malo tamnija, žuća od prednjih zubiju. Karakterizira ih oštri vrh,čvrstoća te najduži korijen. Nalaze se između sjekutića koji usitnjavaju hranu i kutnjaka koji melju hranu. Radi se o zubima zaduženim za trganje(kidanje) hrane za vrijeme kojeg već navedena čvrstoća dolazi do izražaja. Očnjaci su najistureniji zubi u našim ustima te samim time utječu i na fizionomiju našeg lica.

 

Pretkutnjaci

Svaki kvadrant u našoj usnoj šupljini sadrži po dva pretkutnjaka što je sveukupno brojka od 8 zubiju. Zajedno sa kutnjacima čine skupinu stražnjih zuba. Svi osim prvog pretkutnjaka u gornjoj čeljusti imaju po jedan korijen, dok on najčešće ima po dva korijena. Radi se o zubima čija je glavna uloga tranzicija hrane sa očnjaka na kutnjake. U žvakanju oni predstavljaju posrednika, sponu koja je otrgnuti komad hrane donekle usitnila kako bi ju kutnjaci samljeli.

 

Kutnjaci

Umnjak

Kako i samo ime govori, kutnjaci se nalaze u kutevima naših ustiju, tj. vode prema kutevima. Široki, pljosnatog oblika i zaduženi za mljevenje. Nakon što su očnjaci otrgnuli, sjekutići usitnili i pretkutnjaci prebacili hranu do kutnjaka, vrijeme je da i oni odrade svoj dio posla. Podijeljeni su u tri grupe od sveukupno 12 zubiju. Gornji kutnjaci najčešće imaju 3 korijena(rijetko kada 4) dok donji imaju po dva. Prvi nikne oko 6. godine i otprilike svakih 6 godina novi red se popuni. Posljednji u nizu od prethodno spomenuta tri zuba, poznatiji kao umnjak, najčešće se pojavljuje nakon 18. godine starosti. Smatra se kako smo u toj dobi dovoljno zreli i iskusni pa i samim time i ime umnjak. Nije rijedak slučaj da umnjak uopće ne izraste. Okarakteriziran je kao zub koji je sklon kvarenju i koji ima tendenciju da svojim nicanjem pomiče druge zube. Umnjak se najčešće i vadi kako bismo sačuvali druge zube zdravima i lijepima. Kutnjaci, iako slabo vidljivi, oblikuju našu vilicu i utječu na konačni izgled našeg lica.