Zubne proteze

Zubne proteze

U poliklinici Kustec, pacijente možemo opskrbiti sa svim tipovima mobilnih protetskih nadomjestaka poput totalnih mobilnih (akrilnih) proteza, djelomičnih (parcijalnih) proteza, wironit (djelomičnih,metalnih) proteza. Prema potrebi rade se i podlaganja, te reparature proteza. Oblikom i bojom proteza u potpunosti nalikuje prirodnim zubima i tkivima koje nadoknađuje. Mobilni protetski radovi izrađuju se u slučajevima kada zuba uopće nema ili je broj i raspored postojećih zuba nepovoljan i ne dozvoljava opterećenje preostalih zuba fiksnom konstrukcijom. Kao najnovija rješenja predlažemo izradu prečke na implantatima koja se sidri u protezi i tako omogućuje pacijentu s mobilnom protezom osjećaj fiksnog nepomičnog rada. Kombinirani radovi podrazumijevaju one koji su samo djelomično fiksirani u ustima, dok je ostali dio proteze mobilan i neophodno ga je skidati zbog oralne higijene.

 

Totalna mobilna proteza

Totalne proteze izrađuju se za pojedinu čeljust kod potpune bezubosti, te leže direktno na gingivi koja prekriva kost. Dakle, sastoji se od baze na koju se potom stavljaju zubi. Baza se izrađuje od ružičastog akrilata (plastike) koji se bojom uklapa u okolnu sluznicu, te se time poboljšava sama estetika.

 

 

Djelomična (parcijalna) proteza

Djelomična (parcijalna) proteza koristi se kod pacijenata koji imaju sačuvan manji broj zuba koji nije dovoljan da se optereti fiksnom konstrukcijom. Izrađena je u potpunosti od akrilata i nadoknađuje izgubljene zube i njihove potporne strukture. Povezana je s preostalim prirodnim zubima pomoću žičanih kvačica. Danas parcijalna akrilatna proteza predstavlja samo privremeno rješenje npr. u periodu nakon vađenja zuba dok rana ne zacijeli, a kao kvalitetnija alternativa može poslužiti parcijalna wironit proteza, i naravno implantati.

 

Wironit proteza – parcijalna akrilatna proteza s metalnom bazom

Wironit proteza izvrsna je alternativa kod nemogućnosti implantološko – protetske terapije. Predstavlja kvalitetnije rješenje od parcijalne akrilatne proteze zbog svojstava same legure metala koji čine njezinu bazu i koji zbog svoje veće izdržljivosti dopuštaju veće reduciranje dimenzija proteze. Time je smanjena površina proteze koja se naslanja na meka tkiva npr.na nepce ili na podjezični dio, te tako pacijentu pruža veći komfor i kraći period navikavanja na nošenje. Osim veće izdržljivosti njezina prednost leži i u većoj stabilnosti u ustima budući da je pričvršćena na susjedne zube pomoću čvrstih lijevanih kvačica koje precizno obuhvaćaju zub nosač, te tako ravnomjerno prenose žvačne sile na preostale zube i kost.

 

Polufiksna proteza – proteza na implantatima

Polufiksne proteze su stabilnije od mobilnih, a budući da su postavljene na implantate pomažu u sprječavanju daljnje resorpcije čeljusne kosti. Ove proteze su idealno rješenje kada zbog resorpcije čeljusne kosti ne možemo postaviti više implantata. Proteze na implantatima su zubne proteze koje se pričvršćuju na zubne implantate koji se ugrađuju u čeljust te se na njih nadograđuju posebna sidrišta koja kasnije drže zubnu protezu. Ta sidrišta mogu biti u obliku malih kugli ili prečki. Proteze na implantatima lako se skidaju što omogućuje lakše čišćenje i higijenu, te osim što daju stabilnost dobro djeluju na kost čeljusti. Kada se zubni implantati ugrade u čeljust oni sprečavaju propadanje okolne kosti zato što se kost oko implantata stalno prokrvljuje i stimulira pritiscima na protetiku. Dok ima prokrvljenja i stimulacije kosti ona ne propada, ne gubi volumen i samim tim zubno meso iznad nje ne mijenja oblik i visinu. Zubnim protezama na implantatima ili polufiksnim zubnim protezama dobivamo puno bolju stabilnost proteza u ustima i samim time vraćamo opuštenost i samouvjerenost kod govora kao i lakše konzumiranje hrane. Sa zubnim protezama na implantatima lagano se održava higijena usta jer se jednostavno skidaju i stavljaju ‘klik’ metodom.